Άμεσες αποστολές
Έξοδα αποστολής με αντικαταβολή 3,50€
Άμεσες αποστολές
Έξοδα αποστολής με αντικαταβολή 3,50€

Γυναικείο burn-out. Πως θα προστατευτούμε από την υπερφόρτωση

Γυναικείο burn-out. Πως θα προστατευτούμε από την υπερφόρτωση 1

Το πρόβλημα εμφανίζεται μόλις δύο άνθρωποι συγκατοικούν: Το σπίτι θέλουμε να είναι τακτοποιημένο αλλά ο ένας δε πολυνοιάζεται… Και επειδή δε θέλουμε να τα κάνουμε όλα μόνες μας του θυμίζουμε συνεχώς τις υποχρεώσεις του. Ακριβώς όμως αυτό το «να πρέπει να σκέφτεσαι και για τον άλλο» κάποια στιγμή οδηγεί στην υπερφόρτωση. Έτσι, συνήθως το «mental load» είναι γυναικεία υπόθεση.

Τι είναι το «mental load» στην πράξη;

Μία κλασική περίπτωση: Περιμένετε καλεσμένους στο σπίτι και προσμένεις ένα όμορφο βράδυ. Μόλις έρθουν, ο σύντροφός σου κάθεται περιχαρής μαζί τους και πίνουν το πρώτο ποτήρι κρασί.

Γυναικείο burn-out. Πως θα προστατευτούμε από την υπερφόρτωση 2

Εσύ είσαι ακόμη στην κουζίνα, το φαγητό στο τελικό στάδιο, ήθελες να βάλεις λίγη μουσική να ανάψεις και ένα δυο κεράκια στο τραπέζι για να είναι όλα τέλεια. Από τη βιασύνη σου πέφτει το μπολ με τη σαλάτα και ενώ μαζεύεις μυρίζεις πανικόβλητη μυρίζεις κάτι καμένο από το φούρνο. Η ατάκα του συντρόφου: Γιατί δεν είπες κάτι, θα σε βοηθούσα!

Μία πρόταση που ακούνε συχνά οι γυναίκες όταν παραπονιούνται. Γιατί όμως αυτό δείχνει κάποια δυσκολία και όχι βοήθεια; Γιατί ξεκαθαρίζει ότι η γυναίκα θεωρείται μάνατζερ του νοικοκυριού, που γνωρίζει τι πρέπει να γίνει και αναθέτει καθήκοντα. Μόνο που η οργάνωση από μόνη της είναι ήδη απασχόληση πλήρους ωραρίου.

Ακόμη και χωρίς παιδιά είναι αρκετά κουραστικό να θυμόμαστε για δύο. Έχουμε τις δικές μας υποχρεώσεις να θυμηθούμε και πρέπει να αναρωτιόμαστε συνεχώς αν θυμήθηκε ο σύντροφός μας να πάρει ψωμί ή να μαζέψει τα στεγνά ρούχα ή να πάει σούπερ μάρκετ….. στο τέλος είναι πιο εύκολο να κάνουμε τα περισσότερα μόνες μας παρά να λειτουργούμε ως υπενθύμιση.

Όλη αυτή η προσπάθεια να θυμηθούμε και να υπενθυμίσουμε είναι δουλειά που δε φαίνεται, αλλά εξαντλεί τις γυναίκες. Αυτό δηλαδή που ονομάσαμε «mental load» και που κάνει τις γυναίκες να νιώθουν παραφορτωμένες χωρίς συχνά να συνειδητοποιούν γιατί, αφού στην τελική έχουν έναν σύντροφο που τις βοηθάει!;!;!;!

Γιατί είναι γυναικεία υπόθεση;

Ιδανικά σε κάθε σχέση θα έπρεπε ο καθένας να αναλαμβάνει αυτόνομα τις μισές υποχρεώσεις. Στην πραγματικότητα όμως έρευνες δείχνουν ότι ακόμη και όταν γυναίκα και άντρας έχουν ίσες ώρες εργασίας, οι γυναίκες κάνουν 1,6 φορές περισσότερες δουλειές στο σπίτι, συν την οργάνωση.

Όταν στην εξίσωση προστίθενται και παιδιά, τότε οι πατροπαράδοτοι ρόλοι των φύλων γίνονται συνήθως πιο έντονοι, οι γυναίκες εργάζονται λιγότερο για να προλαβαίνουν και το σπίτι και οι άντρες κατά παράδοση αναλαμβάνουν την οικονομική εξασφάλιση της οικογένειας. Το «mental load» τότε θεωρείται επουσιώδες, αφού κανείς δεν περιμένει μετά από την προσπάθεια να διευθύνει για παράδειγμα ένα τμήμα κάποιας εταιρείας να θυμηθεί ο σύντροφος να αγοράσει και το απορρυπαντικό…

Πως το αντιμετωπίζουμε;

Αν το ζευγάρι έχει καιρό μαζί και παγιωθούν οι ρόλοι, δύσκολα αλλάζουν. Για παράδειγμα όταν μετακομίζετε σε μεγαλύτερο σπίτι είναι στιγμή κατάλληλη να διαπραγματευτείτε ξανά τις υπευθυνότητες του καθενός. Μπορεί να γίνει μία αναλυτική λίστα με συγκεκριμένες δουλειές που θα αναλαμβάνει ο καθένας υπεύθυνα. Εκεί θα φανεί η διαφορά συχνότητάς του σιδερώματος και του κουρέματος του γκαζόν και θα μπορέσει να γίνει μία πιο δίκαιη κατανομή… Όσο για την υπενθύμιση, απαιτείστε με ήρεμο τρόπο να την αναλάβει το smartphone!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.