Άμεσες αποστολές
Έξοδα αποστολής με αντικαταβολή 3,50€
Άμεσες αποστολές
Έξοδα αποστολής με αντικαταβολή 3,50€

3 τρόποι να αναγνωρίζετε τα ψέματα: έτσι κανείς δεν θα σας ξεγελάσει πια!

3 τρόποι να αναγνωρίζετε τα ψέματα: έτσι κανείς δεν θα σας ξεγελάσει πια! 1

Σε όλους μας κατά καιρούς λένε κάποιο ψέμα. Ευτυχώς υπάρχουν κάποια σημάδια που αποκαλύπτουν τους ψεύτες. Όποια τα γνωρίζει μπορεί εύκολα να ξεσκεπάσει τον συνομιλητή της. Παρακάτω μερικοί τρόποι να υποψιαστείτε τους ψεύτες.

1ος τρόπος: Παρακολουθήστε το πρόσωπο

#1 Να ψάχνετε τις συναισθηματικές μικροεκφράσεις που διαρκούν μόνο κλάσματα δευτερολέπτου. Αυτές οι μικρο-συσπάσεις του προσώπου αποκαλύπτουν τα αισθήματα που κάποιο άτομο θέλει να κρύψει.(π.χ. φόβο ή εκνευρισμό)

#2 Προσέξτε τη συνειδητή έκφραση. Σε αντίθεση με τις μικροεκφράσεις υπάρχει και η συνειδητή έκφραση του προσώπου που προσπαθεί να καλύψει τα πραγματικά αισθήματα. Συχνά πρόκειται για ένα χαμόγελο, που αποτελεί την πιο εύκολη έκφραση που μπορούμε να καθοδηγήσουμε συνειδητά. Άνθρωποι που προσπαθούν για επαγγελματικούς λόγους να αποκαλύψουν ψέματα προσέχουν κυρίως αυτό το ψεύτικο χαμόγελο

#3 Παρακολουθήστε τους μυς του προσώπου. Υπάρχουν ελάχιστοι μύες που ο άνθρωπος δεν μπορεί να ελέγξει. Ο μυς γύρω από το μάτι – αυτός ο μισητός που δημιουργεί το πόδι της χήνας- δύσκολα μπορεί να ελεγχθεί και αυτό φαίνεται στο ψεύτικο χαμόγελο: ενώ το στόμα χαμογελάει τα μάτια μένουν ανέκφραστα.

#4 Μη παραπλανηθείτε. Οι καλοί ψεύτες είναι πολύ καλοί στο να κοιτάζουν τον απέναντί τους κατευθείαν στα μάτια! Πιο αξιόπιστος δείκτης είναι το βλεφάρισμα: όταν λένε ψέματα οι περισσότεροι βλεφαρίζουν πιο συχνά.

#5 Δώστε σημασία στη διάρκεια. Τα ειλικρινή αισθήματα στην έκφρασή τους διαρκούν περισσότερο από πέντε αλλά σπάνια περισσότερο από δέκα δευτερόλεπτα. Ένα διαρκές χαμόγελο κατά πάσα πιθανότητα είναι ψεύτικο.

3 τρόποι να αναγνωρίζετε τα ψέματα: έτσι κανείς δεν θα σας ξεγελάσει πια! 2
2ος τρόπος: Κατανοείστε τη γλώσσα του σώματος

#1 Προσοχή στις αντιθέσεις. Όταν η γλώσσα του σώματος δεν ταιριάζει με όσα λέει το στόμα, τότε κάτι δεν πάει καλά (π.χ. κουνάει αρνητικά το κεφάλι ενώ εκφράζεται θετικά).

#2 Σημειώστε την ξαφνική ακινησία του σώματος. Όποιος έχει σκοπό να πει εν συνεχεία ψέματα συχνά διακόπτει τις όποιες κινήσεις του σώματός του για να μη τον προδώσουν μη λεκτικά σημάδια.

#3 Προσέξτε την απόσταση. Όταν κάποιος δεν αισθάνεται άνετα με την παρουσία σας θα προσπαθήσει ασυναίσθητα να βάλει κάποια απόσταση (π.χ. θα γείρει προς τα πίσω, θα κινηθεί προς την πόρτα, θα δέσει μπροστά τα χέρια του, θα κρύψει τις παλάμες του).Τέτοιες αντιδράσεις διαψεύδουν ακόμη και το πιο καλοστημένο  χαμόγελο.


3ος τρόπος: Ακούστε με προσοχή!

#1 Πολύ σημαντικό: Κάντε ερωτήσεις με ανοιχτή απάντηση, για να αναγκάσετε τον πιθανό ψεύτη να μιλήσει πολύ. Όσο περισσότερα πει τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να προδοθεί.

#2 Αντισταθείτε στην παρόρμηση να συμπληρώσετε πληροφορίες. Απλώς ακούστε, ότι και αν ειπωθεί. Αν έχετε απορίες ρωτήστε!

#3 Προσέξτε τη χρονική αλληλουχία της ιστορίας που σας λένε. Οι ψεύτες παρουσιάζουν τα γεγονότα με χρονική αλληλουχία. Κάποιος όμως που λέει την αλήθεια είναι πιο χαλαρός και δεν σκέφτεται πολύ. Συμβουλή: Ζητήστε να σας πει περισσότερες φορές την ίδια ιστορία από διαφορετική σκοπιά!

#4 Η επανάληψη είναι ένδειξη ανασφάλειας: Όταν κάποιος επαναλαμβάνει με λεπτομέρεια την ερώτηση πριν απαντήσει, τότε θέλει να κερδίσει χρόνο.

#5 Θέλει να σας δημιουργήσει ενοχές; Προσοχή, εδώ κάποιος προσπαθεί να σας αποπροσανατολίσει! ( «Βάζω στοίχημα ότι στους υπόλοιπους συναδέλφους δεν κάνατε τέτοιες ερωτήσεις»)

#6 Προσοχή στην πολύ επιμελημένη επιλογή λέξεων και στην εκτενή διατύπωση (λάθος: «Κάτι τέτοιο  θα ήταν κάθετα αντίθετο με τις αντιλήψεις μου», σωστό: «Δεν θα το έκανα ποτέ»).

#7 Συνεχείς διαβεβαιώσεις αλήθειας « Ορκίζομαι σε ότι έχω ιερό», «Μα την αλήθεια» κτλ είναι πιθανές ενδείξεις για ψέμα όταν επαναλαμβάνονται συνεχώς.

Ο σημαντικότερος κανόνας για το τέλος: Ακούστε τη διαίσθηση σας! Μία ένδειξη από μόνη της δεν κάνει κάποιον ψεύτη. Πάντα πρόκειται για συνδυασμό περισσότερων σημάτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.