Άμεσες αποστολές
Έξοδα αποστολής με αντικαταβολή 3,50€
Άμεσες αποστολές
Έξοδα αποστολής με αντικαταβολή 3,50€

Είναι πολύ σημαντικό να δείχνουμε τα αισθήματά μας

Εξωτερικεύστε τα! Χαρά, ευτυχία, νεύρα, φόβος, απογοήτευση, τα αισθήματα είναι τα προσωπικά μας καύσημα, η ενέργειά μας , η βαλβίδα αποσυμπίεσης. Γι΄αυτό να μη τα αρνείστε! Ειδικά σε εποχές όπως η τωρινή που λόγω κοροναϊού η διάθεση όλων μας περνάει πολλά σκαμπανεβάσματα, όλα τα αισθήματα είναι επιτρεπτά. Είναι απόλυτα εντάξει να νιώθετε λυπημένες, εκνευρισμένες ή και απογοητευμένες, να νιώθετε ότι περιμένουν υπερβολικά πολλά από εσάς, να εκραγείτε από χαρά.

Πως δημιουργούνται οι εξάρσεις των συναισθημάτων μας

Η αμυγδαλή, ένα σύνολο νευροκυττάρων στον εγκέφαλό μας,  παίζει σημαντικό ρόλο στα συναισθήματά μας. Μόλις αντιλαμβανόμαστε κίνδυνο ή κάποια άλλη στρεσσογόνα κατάσταση, σήματα στέλνονται απευθείας στην αμυγδαλή, η οποία εκπέμπει συναγερμό και αποφασίζει για το ποια συναισθήματα θα μας κατακλύσουν. Για τον οργανισμό αυτό σημαίνει ταχυκαρδία, αυξημένη αρτηριακή πίεση, σύσπαση μυών και φυσικά έκκριση της ορμόνης του στρες, της αδρεναλίνης.

Ακόμη και τα αρνητικά συναισθήματα παίζουν σημαντικό ρόλο

Ακόμη και τα αρνητικά συναισθήματα, μπορούν να απελευθερώσουν απροσδόκητη ενέργεια και δύναμη. Νεύρα, αποστροφή και μίσος υπερκαλύπτουν προς στιγμήν κάθε τι άλλο που δε μοιάζει σημαντικό και απαραίτητο για την επιβίωσή μας. Έτσι ο φόβος υποβαθμίζεται, σώμα και πνεύμα συνεργάζονται και είμαστε σε θέση να αξιοποιήσουμε εποικοδομητικά τον εκνευρισμό για να παλέψουμε για τα δικαιώματά μας, να υπερασπιστούμε άλλους ή να νικήσουμε την αδικία.

Παρατεταμένα τέτοιου είδους αισθήματα μπορεί να βλάψουν το κυκλοφορικό μας και να αυξήσουν το ρίσκο για καρδιακό επεισόδιο, όμως κατά κανόνα τα έντονα αυτά συναισθήματα ξεθυμαίνουν γρήγορα και το λογικό κομμάτια του εγκεφάλου μας παίρνει ξανά τον έλεγχο.

Πάντως καλά είναι να μη καταπιέζουμε το θυμό μας, διαφορετικά μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε επιθετικότητα, βία και κατάθλιψη. Καλύτερα να εκφράζουμε το θυμό μας, έστω και με κίνηση, όπως ένα καλό jogging που θα μας αποφορτίσει. Λυτρωτικά σε ανάλογες περιπτώσεις μπορούν να είναι και τα δάκρυα, που καθαρίζουν το μυαλό μας όπως ισχυριζόταν ήδη ο Αριστοτέλης. Το κλάμα μπορεί να βοηθήσει να ελέγξουμε συναισθήματα που έχουν μαζευτεί και μας πνίγουν, να λειτουργήσει ως βαλβίδα που θα μας βοηθήσει να εσωτερικεύσουμε συναισθήματα, συχνά πολύ καλύτερα από ότι με λόγια.

Ακόμη και σύντομες στιγμές ευτυχίας επηρεάζουν μακροπρόθεσμα την ευεξία μας.

christian-bowen-yuOAcypoF1I-unsplash

Θετικά συναισθήματα όπως χαρά και ευτυχία διευρύνουν τον ορίζοντα αντίληψής μας, μας απελευθερώνουν, μας κάνουν πιο ανοιχτές για νέες ιδέες και προοπτικές. Με καλή και  θετική διάθεση τολμούμε νέα πράγματα, ρισκάρουμε πιο εύκολα, είμαστε πιο περίεργες. Έρευνες αποδεικνύουν ότι τα θετικά συναισθήματα ακόμη και αν είναι πολύ σύντομα και παροδικά επιδρούν με ευνοϊκό τρόπο για μεγάλο διάστημα. Μένουν στο μυαλό μας, μας κάνουν να εμπιστευόμαστε τη διαίσθησή μας, αυξάνουν τις αντοχές μας, μας κάνουν δημιουργικούς στην αντιμετώπιση προβλημάτων.

Επιτρέψτε λοιπόν στα συναισθήματά σας να παίρνουν το πάνω χέρι, αφουγκραστείτε και αποδεχτείτε τα. και κυρίως μη ξεχνάτε ένα πράγμα, ακόμη και η πιο χάλια διάθεση ξαναφτιάχνει, συχνά μάλιστα χωρίς συγκεκριμένο λόγο!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.