Άμεσες αποστολές
Έξοδα αποστολής με αντικαταβολή 3,50€
Άμεσες αποστολές
Έξοδα αποστολής με αντικαταβολή 3,50€

Τι είναι το πενταετές πρόγραμμα;

Τι είναι το πενταετές πρόγραμμα; 1

Ως όρος υπάρχει εδώ και χρόνια στον επιχειρηματικό κόσμο όταν μιλάμε για την ανάπτυξη μιας επιχείρησης ή και της οικονομίας ενός κράτους γενικότερα.
Ο όρος πλέον χρησιμοποιείται και σε προσωπικό επίπεδο. Εδώ θεωρείται ως εργαλείο για να θέτει κανείς πραγματοποιήσιμους στόχους. Όλοι έχουμε όνειρα στη ζωή μας, συνήθως όμως παραμένουν όνειρα γιατί δεν είναι αρκετά συγκεκριμένα για να πραγματοποιηθούν ή δεν προβλέπουν σαφή χρόνο επίτευξης. Στο σημείο αυτό μπορεί να μας φανεί χρήσιμο ένα πενταετές πρόγραμμα!

Ο καθένας από μας μπορεί να επιλέξει σε ποιους τομείς της ζωής του επιθυμεί μία αλλαγή. Μπορεί να είναι στον τομέα του αθλητισμού, της επιτυχίας, στα οικονομικά, στα αισθηματικά ή στην οικογένεια. Αρκεί να ξέρει ο καθένας στο τέλος ποιες συγκεκριμένες πράξεις πρέπει να κάνει για να επιτύχει τους στόχους του.

Πως θα φτιάξεις το προσωπικό σου πενταετές πρόγραμμα βήμα – βήμα

Τι είναι το πενταετές πρόγραμμα; 2

1. Που θέλεις να βρίσκεσαι σε πέντε χρόνια;

Στο πρώτο βήμα ξεκαθαρίζεις με τον εαυτό σου και διατυπώνεις συγκεκριμένο στόχο. Τι θέλεις να έχεις επιτύχει σε πέντε χρόνια; Τι δουλειά θα κάνεις; Ποια θα είναι η οικογενειακή σου κατάσταση; Πως θα περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου; Πάρε μολύβι και χαρτί και ξεκίνα να γράφεις. Επικεντρώσου στους τομείς που θέλεις να συμβούν αλλαγές, γράψε όμως αναλυτικά και όχι γενικόλογα τις επιθυμίες σου. Στο στάδιο αυτό μην ασχοληθείς ακόμη καθόλου με το πώς θα γίνουν οι αλλαγές γιατί συνήθως αυτό σε αποθαρρύνει και εμποδίζει να θέσεις μεγάλους στόχους.

2. Ανάλυσε όσα έγραψες

Στη δεύτερη φάση κοίτα προσεκτικά τα όσα έγραψες και φιλτράρισε τα όνειρά σου σε συγκεκριμένους στόχους. Ας υποθέσουμε ότι όνειρό σου είναι να είσαι πιο ¨ευτυχισμένος¨ σε 5 χρόνια. Δουλειά σου τώρα είναι να βρεις στο κείμενό σου ποια συγκεκριμένα πράγματα είναι αυτά που θα σε κάνουν πιο ευτυχισμένο κατά τη γνώμη σου. Περισσότερα χρήματα; Κάποιος σύντροφος; Περισσότερος ελεύθερος  χρόνος;

3. Σπάσε τα όνειρά σου σε επιτεύξιμους διαδοχικούς στόχους

Η πολλή δουλειά έχει ήδη γίνει. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να μπορείς να διατυπώσεις τα όνειρά σου με συγκεκριμένους στόχους. Π.χ. Θα ήθελα σε πέντε χρόνια να ζω σε μία μονοκατοικία με δύο παιδιά και δική μου δουλειά. Έχεις δηλαδή διατυπώσει συγκεκριμένους στόχους, μένει μόνο να τους κατατάξεις σε κάθε έτος που έρχεται. Ιδανικά θα επικεντρωθείς σε έναν μόνο στόχο κάθε χρόνο. Για να μείνουμε στο παράδειγμά μας, θα μπορούσες να θέσεις στόχο τον πρώτο χρόνο τη δική σου δουλειά, το δεύτερο χρόνο να επικεντρωθείς στην απόκτηση μονοκατοικίας και μετά να δώσεις βαρύτητα στη δημιουργία οικογένειας. Η σειρά προτεραιότητας βεβαίως εξαρτάται από σένα πάντα. Το ζητούμενο είναι να έχεις ένα σαφές χρονοδιάγραμμα που θα σε βοηθήσει να εστιάσεις την προσοχή και την ενεργητικότητά σου σε ένα πράγμα κάθε φορά για να αυξήσεις τις πιθανότητες επιτυχίας.

4. Ανακάλυψε τα απαραίτητα ενδιάμεσα βήματα

Στο τελευταίο αυτό στάδιο παίρνεις με τη σειρά τους στόχους που έχεις θέσει και βρίσκεις με ποιους τρόπους θα τους επιτύχεις. Με άλλα λόγια θέτεις ενδιάμεσους στόχους – βήματα. Π.χ. για τη δική σου επιχείρηση θα αναζητήσεις το κεφάλαιο, θα βρεις πως θα ξεκινήσεις γραφειοκρατικά, ποιες ασφάλειες απαιτούνται, τι θα παράγεις, πως θα διαφημιστείς κτλ. Με τον τρόπο αυτό έχεις μπροστά σου συγκεκριμένες ενέργειες που πρέπει να γίνουν καθώς και σφιχτό χρονοδιάγραμμα για να τις προχωρήσεις. Βήμα – βήμα λοιπόν πλησιάζεις αργά αλλά σταθερά στον στόχο σου!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.