Άμεσες αποστολές
Έξοδα αποστολής με αντικαταβολή 3,50€
Άμεσες αποστολές
Έξοδα αποστολής με αντικαταβολή 3,50€

Τα τυπικά συμπτώματα του κορονοϊού

Τα τυπικά συμπτώματα του κορονοϊού 1

Ξηρός βήχας, πυρετός και δύσπνοια. Τι είναι μέχρι στιγμής γνωστό για την εξέλιξη της ίωσης και τι όχι.

Αυτό το διάστημα γιατροί και επιστήμονες αποκτούν με εκπληκτική ταχύτητα νέα γνώση. Ότι σήμερα ισχύει ως αναμφισβήτητη αλήθεια, σε λίγες μέρες μπορεί να έχει ανατραπεί.  Ωστόσο υπάρχει πλέον κάποια κατανόηση σχετικά με την εξέλιξη και τη νόσηση από τον ιό Sars-CoV-2 και όσο περισσότερο διαρκεί η επιδημία τόσο πιο τεκμηριωμένες γίνονται οι περιγραφές της εξέλιξης της νόσου κα των συμπτωμάτων που παρατηρούνται.

Πότε εμφανίζονται συμπτώματα;

Κατά μέσο όρο περνούν πέντε με έξι μέρες από τη στιγμή της μόλυνσης μέχρι την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Η περίοδος επώασης όμως μπορεί να φτάσει και τις δεκατέσσερις μέρες, ενώ δυστυχώς είναι βέβαιο ότι το διάστημα αυτό ο ασθενής ήδη μεταδίδει τον ιό ακόμη και αν νιώθει πολύ καλά και είναι ασυμπτωματικός.

Δεδομένου λοιπόν ότι κανείς εξετάζεται για τον ιό μόνο αφού εμφανίσει τα πρώτα συμπτώματα, δηλαδή 5-6 ημέρες μετά και προσθέτοντας 2 ημέρες που χρειάζονται μέχρι να κοινοποιηθούν τα αποτέλεσμα, καταλαβαίνουμε ότι οι ανακοινώσεις του αριθμού των νοσούντων είναι ετεροχρονισμένες ως προς τον πραγματικό αριθμό κατά μία εβδομάδα περίπου.

Ποια είναι τα τυπικά συμπτώματα;

Η μόλυνση με τον ιό δεν μπορεί να διαπιστωθεί αλλά ούτε και να αποκλειστεί βάσει των κλινικών συμπτωμάτων. Όμως αναφέρονται σταθερά σχεδόν ως συμπτώματα ο πυρετός και ξηρόβηχας, αφού συνοδεύουν περισσότερους από τρεις στους τέσσερις ασθενείς. Βέβαια ο απροσδιόριστης αιτιολογίας πυρετός από μόνος του μπορεί να είναι ένδειξη. Αίσθημα κόπωσης και πόνοι στις αρθρώσεις αναφέροντα από τουλάχιστον τους μισούς ασθενείς. Πονοκέφαλος και πονόλαιμος είναι πιο σπάνια, μπορούν όμως επίσης να είναι δείγμα, ενώ το ίδιο ισχύει και για συνάχι, καταρροή και διάρροια που έχουν αναφερθεί από κάποιους ασθενείς. Η αναπνευστική δυσχέρεια που εξελίσσεται σε δύσπνοια είναι ενδεικτική επιδείνωσης της νόσου. Τότε η συχνότητα εισπνοών σε ηρεμία δεν είναι περί τις 16 εισπνοές ανά λεπτό αλλά υπερβαίνει τις είκοσι κατά μέσο όρο, ενώ επίσης θα μιλήσουμε για δύσπνοια όταν η ελάχιστη κόπωση φέρνει δύσπνοια σε περιπτώσεις που πριν δε συνέβαινε. Βέβαια, σε στιγμές φόβου ή υπερέντασης φυσιολογικά η συχνότητα των αναπνοών μας αυξάνεται, οπότε δεν θα πρέπει κανείς να μετράει τότε και να πανικοβάλλεται.

Η μόλυνση με κορονοϊό αποκλείεται όταν έχουμε συνάχι;

Η μύτη που τρέχει δεν αποτελεί παράγοντα αποκλεισμού, αφού όπως είπαμε μπορεί επίσης να αποτελεί ακόμη και σύμπτωμα ακόμη και αν είναι σημαντικά πιο σπάνιο από τον ξηρό βήχα.

Τι μας δείχνει το είδος των εκκρίσεων για τη νόσο;

Ο ξηρός βήχας χαρακτηρίζεται από τον ένρινο ήχο του αλλά και από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πολλές εκκρίσεις,  όταν το ακριβός αντίθετο συμβαίνει στον «παραγωγικό» βήχα. Ισχύει ο βασικό κανόνας ότι κιτρινοπράσινες εκκρίσεις είναι χαρακτηριστικές μικροβιακής λοίμωξης ενώ οι διάφανες- υαλώδεις εκκρίσεις αντιπροσωπεύουν ιώσεις.

Όσφρηση και γεύση επηρεάζονται;

Έχει αναφερθεί ότι οι ασθενείς με κορονοϊό δεν αντιλαμβάνονται γεύση και μυρωδιά, χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστό πόσο συχνά συμβαίνει αυτό. Επιπρόσθετα, δεν αποτελεί σύμπτωμα μόνο της συγκεκριμένης ίωσης αλλά ανάλογα με το μικρόβιο, συνοδεύει συχνά και την εποχική γρίπη ακόμη και εβδομάδες μετά.

Πόσο διαρκούν τα συμπτώματα;

Σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα οι ενοχλήσεις υποχωρούν σε δέκα με δεκατέσσερις ημέρες συνήθως. Όσοι έχουν πιο βαριά συμπτώματα και χρήζουν νοσηλείας μπορεί να φτάσουν και τις τρεις με έξι εβδομάδες ασθένειας και περιορισμών.

Ποιοι έχουν συμπτώματα;

Μέχρι στιγμής θεωρείται βέβαιο ότι 80% των φορέων κορονοϊόυ έχουν ελαφρά ή καθόλου συμπτώματα. Περίπου 15% έχουν βαριά συμπτώματα, ενώ 5% χρειάζεται να νοσηλευτούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Αν οι υποθέσεις για δεκαπλάσιο αριθμό νοσούντων ισχύει τα ποσοστά των βαριά νοσούντων στην πραγματικότητα είναι φυσικά πολύ μικρότερα. Στους μέχρι στιγμής ασθενείς ήταν περισσότεροι ηλικιωμένοι, περισσότεροι άνδρες και περισσότεροι ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.